Καιρικές συνθήκες

enetiko limani faros rethymno

Το κλίμα στο Ρέθυμνο

Οι κλιματολογικές συνθήκες στο Ρέθυμνο είναι αρκετά ήπιες καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, κάνοντας το  έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς διακοπών για κάθε εποχή. Το καλοκαίρι, ο καιρός είναι πολύ ευχάριστος και ηλιόλουστος, ενώ ο χειμώνας είναι ήπιος, με αραιές βροχές. Η θερμοκρασία ιδιαίτερα τους μήνες του χειμώνα, μόνο στις ορεινές περιοχές είναι αρκετά χαμηλή και όχι συχνά κάτω από το μηδέν.

Οι παραθαλάσσιες περιοχές του Ρεθύμνου έχουν ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες ειδικότερα το καλοκαίρι, όταν η αύρα της θάλασσας δροσίζει τους επισκέπτες.

Το Ρέθυμνο  έχει μεσογειακό κλίμα με ήπιο και ηλιόλουστο καιρό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Το καλοκαίρι οι καιρικές συνθήκες είναι πολύ ευχάριστες και οι ημέρες ηλιόλουστες, με αρκετά υψηλές θερμοκρασίες, χωρίς πολλές βροχές, αλλά με τα βράδια των καλοκαιρινών μηνών να διαπνέονται από δροσερή αύρα.

Ο χειμώνας είναι ήπιος, με μέση θερμοκρασία γύρω στους 10 βαθμούς Κελσίου. Οι περισσότερες βροχοπτώσεις σημειώνονται κατά τους μήνες Οκτώβριο με Απρίλιο.

Μπορείτε να επισκεφθείτε το  Ρέθυμνο όλες τις εποχές, ωστόσο η καλύτερη εποχή θεωρείται η άνοιξη, όταν η θερμοκρασία είναι γύρω στους 20-22 βαθμούς χωρίς πολύ υψηλή υγρασίας και έντονες βροχοπτώσεις και την ηλιοφάνεια να επικρατεί σε υψηλό ποσοστό κατά την διάρκεια της ημέρας.

Η Κρήτη εμπίπτει σε δύο κλιματικές ζώνες, με το μεγαλύτερο μέρος του νησιού στη Μεσογειακή και τις νότιες ακτές και το νησί της Γαύδου στη Βόρεια Αφρική. Διαθέτει ένα από τα πιο υγιή κλίματα καθώς είναι αρκετά υγρό, κοντά στη θάλασσα, με σύντομους ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια. Ενώ στο νότο επικρατούν υποτροπικές καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, στις εσωτερικές ορεινές περιοχές των τριών μεγάλων ορεινών όγκων η θερμοκρασία μπορεί να πέσει ως τους -10°C το χειμώνα. Οι περισσότερες κατοικημένες περιοχές βρίσκονται κοντά στην ακτή, πράγμα που σημαίνει ήπιες θερμοκρασίες.

Η μέση θερμοκρασία μειώνεται όσο πηγαίνουμε στο βορρά και στα ορεινά σημεία. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι οι θερμότεροι μήνες και ο Γενάρης ο πιο κρύος του χρόνου. Το καλοκαίρι η μέση μέγιστη θερμοκρασία κυμαίνεται στους 20-30ºC (70-90°F) και το χειμώνα στους 10-15ºC (50-55F).

Ηλιοφάνεια

Τα περισσότερα μέρη στην Κρήτη έχουν πάνω από 2000 ώρες ηλιοφάνειας το χρόνο, με τις πιο ηλιόλουστες περιοχές - Νότια Κρήτη και τη Γαύδο - να λαμβάνουν πάνω από 2.400 ώρες. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες το φως της ημέρας μπορεί να διαρκέσει μέχρι τις 21:00.

Βροχοπτώσεις

Η μέση βροχόπτωση είναι χαμηλή στα χαμηλά υψόμετρα και σχεδόν εξαφανίζεται το καλοκαίρι. Τα βουνά ωστόσο δέχονται το μεγαλύτερο μέρος του νερού της βροχής και οι γύρω περιοχές ξεδιψούν από τις πηγές των βουνών. Παρά τις χαμηλές βροχοπτώσεις, η Κρήτη είναι ένα ιδανικό μέρος για τη γεωργία και την θερμοκηπιακή καλλιέργεια, καθώς το αδρευτικό νερό αποθηκεύεται σε μεγάλα φράγματα. Είναι πολύ ενδιαφέρον το ότι στο νησί μπορούμε να παράγουμε από λωτούς που ωριμάζουν στο χιόνι και κάστανα ως και τροπικές μπανάνες και μάνγκο.

Χιονοπτώσεις

Το χιόνι εμφανίζεται συνήθως κατά τους μήνες Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, αν και υπάρχουν έτη που χιονίζει κι εκτός αυτών των μηνών. Το περισσότερο χιόνι στην Κρήτη πέφτει στις ορεινές περιοχές, όπως τα Λευκά Όρη, τον Ψηλορείτη και τη Δίκτη.

Θερμοκρασία θάλασσας

Το Νοέμβριο η θερμοκρασία της θάλασσας είναι συνήθως ψηλότερη από τον Ιούνιο (19-20°C). Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες προκύπτουν τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, αλλά ποτέ δεν πέφτουν κάτω από 14°C. Η θερμοκρασία αρχίζει να μειώνεται απότομα όταν το πρώτο χιόνι εμφανιστεί στα βουνά, ειδικά σε περιοχές που καταλήγουν ποτάμια και χείμαρροι, που μεταφέρουν το παγωμένο νερό στη θάλασσα.

Μετεωρολογικά Στατιστικά στοιχεία 3 ετών για το 1ο 10ήμερο Νοεμβρίου στο Ρέθυμνο
Μέση θερμοκρασία

17oC

Μέγιστη θερμοκρασία

21oC

Ελάχιστη θερμοκρασία

13oC

Μέση υγρασία

66%

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περιφέρειακή Ενότητα Ρεθύμνου
Τμήμα Πολιτισμού και Αθλητισμού
Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου

Copyright © 2024 Arkadi Races. All rights reserved.
Website Development