Η Ελεύθερνα αποτελείται από αρχαιολογικές ζώνες και είναι κηρυγμένο τοπίο αρχαιολογικού και φυσικού κάλλους. Δεν προκαλλούν μόνο τα ευρήματα ενδιαφέρον, αλλά και το περιβάλλον που συνυπάρχει με την πολιτιστική κληρονομιά.

Υπάρχει άλσος στο οποίο έχει σχεδιαστεί ένας μοναδικός βοτανικός κήπος με όλα τα φυτά της Κρήτης, με όλες τις λεπτομέρειες για τις αρωματικές αλλά και θεραπευτικές τους ιδιότητες από την αρχαιότητα ως και σήμερα.

Στη θέση Ορθή Πέτρα έχει εντοπιστεί μεγάλη νεκρόπολη, η οποία έμελλε να γίνει το σημαντικότερο μέρος της Ελεύθερνας με πάρα πολλά ευρήματα. Εδώ βρέθηκε ο τάφος των πολεμιστών με 480 αγγεία, όπλα και την τάφρο πολεμιστών που σκοτώθηκαν σε μάχη.

Το 2010 οι αρχαιολόγοι βρέθηκαν μπροστά σε μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις των αρχαίων χρόνων, καθώς βρήκαν ασύλητο τάφο του 700π.Χ.. Ο τάφος ήταν ένα τεράστιο ξαπλωμένο πιθάρι, του οποίου η είσοδος φραζόταν από έναν ογκόλιθο 800 κιλών. Μέσα στο πιθάρι βρέθηκαν τα οστά ενός νεαρού ζευγαριού, πιθανόν αδερφιών. Το ζευγάρι ήταν καλυμμένο με χρυσό κάλυμμα, που είχε κεντηθεί με 3000 φύλλα χρυσού διαφόρων σχημάτων!

Ένα μουσείο που πραγματικά αξίζει να επισκεφθείτε και να απολαύστε  ένα από τα πιο όμορφα τοπία της Κρήτης.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περιφέρειακή Ενότητα Ρεθύμνου
Τμήμα Πολιτισμού και Αθλητισμού
Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου

Copyright © 2024 Arkadi Races. All rights reserved.
Website Development